DESPRE NOI

Satul Valea Glodului a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1433 când Ștefan Vodă dăruiește panului Hotco Costici, pentru credincioasa lui slujbă mai multe sate printre care și Glodeni ( o veche denumire a localității ) „unde este Nenciul jude”. Aflat la poalele dealului Deleni (518m, menționat în geografia fizică a județului Suceava), este cea mai mare dintre localitățile ce compun comuna Vulturești. Localitatea prezintă următoarele coordonate:47o31′ latitudine nordică și 26o27′ longitudine estică.

SVG2Satul se află la 20 de kilometri est de municipiul Fălticeni și 8 de orașul Liteni, principala cale de acces fiind drumul județean 208C. Din această zona accesul direct în Suceava, reședința județului, se realizează cu ajutorul curselor Osoi – Valea Glodului – Pleșești – Bunești – Suceava și retur.
La recensământul din anul 2002, populația satului era 989 locuitori. Ocupația principală este agricultura (în special pomicultura și creșterea animalelor).
Instituțiile care deservesc populația satului sunt: Parohia Sf. Nicolae (biserica din sat fiind ctitorită în anul 1851), Agenția de Poștă, Dispensarul și Școala Gimnazială Valea Glodului, unitate arondată Școlii Gimnaziale Pleșești. Alte instituții: Politia, Primăria (aflate în satul Plesesti).

SVG1În localitate este amplasată și Piața comunală (are loc în fiecare sâmbătă) o moară, o farmacie și câteva magazine.
Școala Gimnazială Valea Glodului se află în zona de deal a satului, peste drum de biserica Sf. Nicolae. Una dintre clădiri, construită imediat după cel de al doilea război mondial, iți fură ochii datorită frumuseții ei iar primăvara, acest peisaj devine și mai frumos, când livada aflată în fața școlii înflorește, lucru ce te duce cu gândul la curtea vornicului Georgie Greceanu ( 1836 – 1878 ), aflată înainte chiar pe acest loc. Soția boierului, Anastasia, a fost ilustrată de către Vasile Alecsandri în faimosul personaj „Coana Chirița„. Scriitorul a vizitat foarte des aceste locuri fiind îndrăgostit de una din fiicele lui Greceanu, familie care nu l-a acceptat fiind caracterizat de aceasta drept un „scriitoraș” și un „coate-goale” . Beciul și fântâna din curtea școlii dar și cele câteva obiecte ce au aparținut familiei Greceanu și se păstrează și azi în școală ne amintesc de acele vremuri.

SVG3În anul școlar 2012 – 2013 la Școala Gimnazială Valea Glodului sunt înscriși 147 copii astfel:
• învățământ preșcolar – 27 copii;
• învățământ primar – 53 copii;
• învățământ gimnazial – 67 copii.
De educația acestora se ocupă un colectiv format din 12 cadre didactice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s