ISTORIC

Meleagurile comunei Vulturești au o tradiție privind învățământul și cultura, locuitorii de aici fiind preocupați ca fiii lor să fie instruiți și educați cu mult timp înainte de a fi înființate primele școli de stat, folosindu-se de serviciile învățământului particular iar unii dintre ei fiind chiar autodidacți.
Școala Valea Glodului începe să funcționeze începând din anul 1865 ca școală primară, fiind una dintre primele școli din mediul rural de pe teritoriul fostului județ Baia. În anul 1890 se înființează școala cu clasele I – IV Osoi. În anul școlar 1908-1909 se aprobă să funcționeze o clasă a V-a, trecându-se de la învățământul primar la cel de șase și șapte clase. În această clasă au fost înscriși elevi dornici de învățătură din satele Valea Glodului, Osoi, Merești, Siliștea și Racova.

SVG4

Perioada celor două războaie mondiale a adus și pentru școlile din comuna Vulturești vremuri grele când parte din învățători au fost concentrați și unele școli și-au închis porțile datorită frontului care s-a extins și pe aceste meleaguri.
După cel de-al doilea război mondial situația învățământului din comună a devenit grea; multe școli au fost distruse, iar lipsa cadrelor didactice era greu de rezolvat.
În urma reformei din 1948 școala se reînființează, activitatea ei desfășurându-se până în 1953, anul construirii primului dintre cele două corpuri actuale, în conacul familiei Greceanu. Tot în acel an, învățământul de șapte clase devenea obligatoriu și gratuit. Nouă ani mai târziu, aici începe să funcționeze prima grupă de grădiniță.

SVG5

În 1963 a devenit obligatoriu învățământul de opt ani iar în anul școlar 1968 – 1969 se înființează prima clasă a învățământului de zece ani. În anul 1990, imediat după revoluție, s-a revenit la învățământul obligatoriu de opt ani.
În anul școlar 1991-1992 situația unităților și a efectivelor de copii din comuna Vulturești se prezenta astfel:
• grădinițe de copii: 5 unități cu 6 grupe și un efectiv de 120 copii;
• școli cu clasele I – IV: 5 unități cu un număr de 53 de copii;
• școli cu clasele I-VIII: 3 unități cu un număr de 335 de elevi.
În această perioadă, de instruirea și educația elevilor și preșcolarilor se ocupau un număr de 6 educatoare din care 2 cu calificare de specialitate, un număr de 14 învățători și 17 profesori din care 5 necalificați.

SVG6

Între anii 1990 și 1996, școala noastră a avut o frumoasă colaborare cu cercetașii de la „Scout de France„, aceasta fiind concretizată prin vizitele făcute aici de către profesorii și elevii francezi. În acea perioadă s-au legat prietenii atât între cadrele noastre și cadrele din Franța cât și intre elevii din cele două țări.
Datorită scăderii numărului de elevi, din anul școlar 2005 – 2006, Școala cu clasele I – VIII Valea Glodului a pierdut personalitatea juridică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s